Koulukiusaaminen saatava loppumaan

Koulukiusaamiseen on puututtava entistä tehokkaammin. Kiusaaminen ja väkivalta voi jättää pysyvät jäljet lapseen ja nuoreen, ja seurata mukana koko loppuelämän. Myös viime aikaiset uutisoinnit nuorten lisääntyneestä ja raaistuneesta väkivallasta herättää suurta huolta.

Tein valtuustoaloitteen, että tarkastelemme sekä tarpeen että mahdollisuuden ottaa käyttöön niin kutsutun Etelä-Karjalan mallin koulukiusaamiseen ja kouluväkivaltaan puuttumiseen.

Mallin ydin on, että kiusaaminen ja lainvastaiset teot erotetaan toisistaan. Selvästi lainvastaiset teot siirretään suoraan poliisin ja sosiaaliviranomaisten käsiteltäviksi. Koulussa tällaisia lainvastaisia tekoja voivat olla esimerkiksi pahoinpitely, laiton uhkaus, varkaus, kunnianloukkaus ja viestintäsalaisuuden loukkaus.

Tekojen vakavuutta on kuvattava niiden oikeilla nimillä. Kiusaamiselle ja väkivallalle (sekä fyysiselle että henkiselle) täytyy olla nollatoleranssi. Myös opettajat tarvitsevat konkreettisia keinoja sekä resursseja puuttua asianmukaisesti kouluissa esiintyvään kiusaamiseen ja väkivaltaan.