Tuusulan yleiskaavaehdotus uhmaa jo perustuslakia

23.03.2017

Tuusulassa käsitellään parhaillaan yleiskaava 2040 ehdotusta. Haluan havahduttaa tuusulalaiset ottamaan kantaa ehdotukseen. Tuusulan yleiskaavaluonnos rajoittaa merkittävästi perustuslain turvaamaa omistusoikeutta.

Tuusulassa ollaan esittämässä kulttuuriympäristöksi, suojelu- ja luo-alueeksi peräti kolmasosaa koko kunnasta. Tämä on saman verran kuin Keravan ja Järvenpään maapinta-ala yhteensä, eli kahden kaupungin verran.

Yleiskaavaehdotuksessa maa- ja kiinteistöomistajien oikeuksia rajoitetaan merkittävästi. Maanomistajilla tarkoitan nyt jokaista, joka omistaa vaikkapa tontin tai minkä tahansa pienenkin maa-alueen tai kiinteistön. Esityksen perusteella esimerkiksi Lahelan, Ruotsinkylän, Nahkelan ja Rusutjärven kylissä tapahtuva rakentaminen tarvitsee museoviraston kannanoton jokaiseen hakkeeseen, myös silloin, jos haluaa vaikkapa laajentaa kotitaloaan. Näillä määräyksillä lisätään merkittävästi byrokratiaa ja hidastetaan alueiden kehitystä.

Maan- ja kiinteistöomistajien kanssa on aina neuvoteltava, jos tehdään heitä koskevia kaavamuutoksia. Kaikille, joita asia jollain tavalla koskettaa, täytyisi vähintäänkin toimittaa yleiskaavaehdotus, jossa merkinnät näkyvät kunnolla.

Jämijärvellä esitettiin vastaavanlaisia kaavamääräyksiä. Nyt niitä kadutaan, koska ne aiheuttavat liikaa ongelmia ja jarruttavat kehitystä (13.3. Maaseuduntulevaisuus). Samaisessa uutisessa todettiin, että yleensä kaupungeissa maisema-alueeksi kaavoitetaan noin 1 % kaupungin pinta-alasta ja muualla maaseudulla noin 7 %.

Kaiken lisäksi Tuusulan yleiskaavaluonnos on osittain maakuntakaavan vastainen. Esimerkiksi on alueita, jotka maakuntakaavan mukaan sopisivat erittäin hyvin asumiskäyttöön, mutta kaavoittajiemme toimesta niitä ollaan muuttamassa maatalousalueiksi.

Olemme merkittävällä paikalla pääkaupunkiseudulla, puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingin keskustasta sekä 10 minuutin päässä lentokentästä. Lentokentän ympäristöön on syntymässä lähivuosien aikana kymmeniätuhansia työpaikkoja lisää. Haluammeko me jäädä taantuneeksi alueeksi keskelle voimakasta pääkaupunkiseudun kehitystä? Näillä määräyksillä työntäisimme potentiaaliset rakentajat naapurikuntiin.

Näin rajut ja merkittävästi kuntamme kilpailukykyä ja taloutta heikentävät esitykset virkamiehiltä tarvitsevat avoimemman ja laajemman kuntalaiskeskustelun. Tulevan valtuuston on perehdyttävä aiheeseen huolellisesti. Myös kuntalaisten täytyy saada konkreettista tietoa, mitä nämä rajoitukset käytännössä tarkoittavat. Mielestäni näin radikaali yleiskaavaehdotus tarvitsee paljon enemmän aikaa, aitoja neuvotteluita maan- ja kiinteistöomistajien kanssa sekä laajaa kansalaiskeskustelua.

Ruut Sjöblom

Kunnanvaltuutettu

Uudenmaan maakuntavaltuutettu

Tuusulan Kokoomuksen puheenjohtaja

 

(Julkaistu Keski-Uusimaassa 23.3.2017)